Galleries

Back to: Galleries // 2016 Spark:Space // Sichuan Airlines Center

<< Previous Entry    Next Entry >>

Sichuan Airlines Center

Finalist

Competition: Spark:Space
Designer: John Zheng - Project Manager
Design Type: Architecture, working spaces, offices
Company / Organization / School: Skidmore, Owings & Merrill LLP
Website: http://som.com
Team Members: Gene Schnair, FAIA - Managing Partner, Skidmore, Owings & Merrill LLP Leo Chow, AIA - Design Partner, Skidmore, Owings & Merrill LLP Mark Sarkisian, Not a member - Managing Structural Engineer, Skidmore, Owings & Merrill LLP Keith Boswell, FAIA - Technical Partner, Skidmore, Owings & Merrill LLP Mark Schwettmann, AIA - Senior Design Architect, Skidmore, Owings & Merrill LLP Neville Mathias, not a member - Structural Engineering Partner, Skidmore, Owings & Merrill LLP John Kuchen, AIA - Senior Technical Architect, Skidmore, Owings & Merrill LLP Michael Temple, AIA - Design Architect, Skidmore, Owings & Merrill LLP David Shook, Not a member - Project Engineer, Skidmore, Owings & Merrill LLP Kirit Sedani, Not a member - Technical Designer, Skidmore, Owings & Merrill LLP

The Sichuan Airlines Center (SAC) occupies a prominent site in the city center of Chengdu and has become a recognizable city landmark, occupying a pivotal location on the Chengdu skyline. The design of the tower is focused on the creation of flexible, high-quality office spaces and a thoughtful engagement with the public realm, inviting the life of the street into the site. The unique form of the tower folds open vertically, responding to the local climate, where it is predominantly overcast throughout the year. The design utilizes an ever changing reflection of light as a powerful tool to distinguish the building form and texture. The form is a natural reconciliation of geometry, structure, and space made possible through a systematic approach to its construction. It is a reflection of the local architectural heritage, applying a rich texture onto a neutral color in response to the tower’s traditional context. To achieve this unique building structure, surfaces of the tower skin gently twist as the building rises. The resulting form extends the southeast corner of the building as a large gentle arc, visually unifying the building’s relationship the site and the surrounding civic space.